Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ημερίδα "Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Ψηφιακές Πηγές και Σχολική Καινοτομία"



Η χρήση του ψηφιακού περιεχομένου και των καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων αναδιαμορφώνει τόσο την καθημερινή λειτουργία του σχολείου, όσο και τον τρόπο διδασκαλίας. Αν και η απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων από τον εκπαιδευτικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν παύει να είναι μια επίπονη διαδικασία. Η ημερίδα «Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Ψηφιακές Πηγές και Σχολική Καινοτομία» διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία Open Discovery Space,
που φιλοδοξεί να δημιουργήσει βασικές υποδομές που θα επιτρέψουν την εισαγωγή της χρήσης του ψηφιακού υλικού στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων και από το Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία, που στοχεύει στην υποστήριξη εκπαιδευτικών και σχολείων, ώστε να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να επιχειρήσουν καινοτόμες δραστηριότητες που σταδιακά θα βελτιώσουν όλες τις επιμέρους πτυχές της σχολικής ζωής και της μάθησης.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για μεθόδους και πρακτικές καινοτόμου αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών πηγών στη διδασκαλία μέσα στο πλαίσιο τόσο των εθνικών σχεδιασμών όσο καιτων ευρωπαϊκών τάσεων, με απώτερο στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη της σχολικής μονάδας στο σύνολό της.

Θα παρουσιαστεί η Ευρωπαϊκή, πολύγλωσση εκπαιδευτική πύλη κοινωνικής δικτύωσης του Open Discovery Space και θα αναδειχθεί η σύνδεση και αξιοποίηση του Πανελλήνιου Ψηφιακού Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων «Φωτόδεντρο» του Υπουργείου Παιδείας με την πύλη αυτή. Παραδείγματα καινοτόμων δράσεων, όπως αυτές έχουν εφαρμοστεί στη σχολική πράξη, θα παρουσιαστούν επίσης από εκπαιδευτικούς που ήδη χρησιμοποιούν τις παραπάνω υποδομές στην καθημερινή σχολική πρακτική. Σημαντικό μέρος της ημερίδας αποτελούν τα πρακτικά εργαστήρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη χρήση των καινοτόμων αυτών ψηφιακών εργαλείων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να δείτε εδώ
 
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Παρακαλούμε λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 18 Ιουνίου στην ιστοσελίδα http://ea.gr/odsopeningday/



Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η τελετή απονομής βραβείων του Odysseus




Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού “Odysseus” πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2013 στις εγκαταστάσεις της “Space Expo”, της μόνιμης έκθεσης διαστήματος της European Space Agency (ESA) στο Noordwijk της Ολλανδίας.
Την εκδήλωση άνοιξαν ο διευθυντής της Space Expo, Rob van den Berg που καλωσόρισε τους νικητές και η κα. Ταβλάκη Έλενα που είπε λίγα λόγια για το διαγωνισμό. Οι παρευρισκόμενοι είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εντυπωσιακή και πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον καθηγητή Marc  McMaughrean , υπεύθυνου του προγράμματος «Science and Robotic Exploration»  τoυ Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC).



Η τελετή συνεχίστηκε με την παρουσίαση από τις νικήτριες ομάδες των εργασιών τους  και την απονομή των βραβείων. Πρώτη παρουσίασε η ομάδα ILost από την Σλοβακία που αναδείχθηκε νικήτρια στη κατηγορία «Ηλιακό σύστημα. Στη συνέχεια παρουσίασε η Ελληνική ομάδα Exoplants που διακρίθηκε στη κατηγορία «Εξέλιξη της Ζωής» ενώ ακολούθησαν η ομάδα από τη μεγάλη Βρετανία Bay House School νικήτρια ομάδα για τη κατηγορία «Διαστημόπλοια – Διαστημικές Αποστολές», η αγαπημένη ομάδα του κοινού ORION IMS από τη Ρουμανία και η ομάδα Stado-sphere νικήτρια ομάδα για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Toν κύκλο των παρουσιάσεων και της απονομής βραβείων έκλεισε μια ομάδα μαθητών της Ε’ δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγή, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό “Odysseus Junior”. Οι μικροί μαθητές παρουσίασαν τη μακέτα τους που αναπαριστούσε ένα καταφύγιο στη Σελήνη και έλαβαν και αυτοί με τη σειρά τους το βραβείο τους.








Η τελετή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των μαθητών στην έκθεση της «Space Expo» και τη συμμετοχή τους σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως στον εξομοιωτή “Astronaut Trainer” και το διαγωνισμό εκτόξευσης ρουκετών νερού.