Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Βραβείο καλύτερου ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου στο Open Science Resources


Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το ευρωπαϊκό μας έργο Open Science Resources βραβεύτηκε με το OPAL Award 2011 για ανοικτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Η απονομή έγινε στις 2 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου On-Line EDUCA.


Το OPAL, "Open Educational Quality Initiative" είναι ένας διεθνές δίκτυο που προωθεί τη καινοτομία στην εκπαίδευση και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού υλικού μέσω της χρήσης ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Το OPAL είναι μια πρωτοβουλία διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO, το διεθνές συμβούλιο για ανοικτή και εξ'αποστάσεως εκπαίδευση (ICDE) και το Ευρωπαϊκό ίδρυμα για την ποιότητα της ηλεκτρονικής μάθησης (EFQUEL).

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η έκθεση του CERN στην Ελλάδα


«Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»
Η έκθεση του CERN στην Αθήνα
Ελληνογερμανική Αγωγή, 10-27 Νοεμβρίου 2011

Μια έκθεση που ξεναγεί τον επισκέπτη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) και το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) φιλοξενείται από τις 10 έως και τις 27 Νοεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή», στην Παλλήνη. Η Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στο κοινό θα γίνει την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 19.00.

Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, αποτελεί το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί δουλεύουν στα πειράματα που διεξάγονται στις μοναδικές στον κόσμο εγκαταστάσεις του.

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας», ενημερώνει τον επισκέπτη για τα τέσσερα βασικά πειράματα στον LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό. O LHC αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Η έκθεση φιλοξενεί ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα καθώς και τμήματα των ανιχνευτών που μελετούν τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν σε αυτόν.

Χρησιμοποιώντας τον LHC, τον πιο ισχυρό και περίπλοκο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής.

Η φιλοξενία της έκθεσης για πρώτη φορά σε σχολικό περιβάλλον φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντάς τους μάλιστα την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων - πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ξεναγούνται σε αυτή στο πλαίσιο καθορισμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων. Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για την έκθεση διατίθεται στην ιστοσελίδα http://cern.ea.gr/

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης


·   Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 – 18.00
·   Σάββατο & Κυριακή: 10.00 – 18.00



Επικοινωνία και Προγραμματισμός Επισκέψεων

Ελευθερία Τσουρλιδάκη
Τηλ. 210-81 76 790
emailcern@ea.gr  

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση του Natural Europe στην Εκπαιδευτική Ημερίδα Διδακτικής Φυσικών Επιστημών - Ηράκλειο Κρήτης

Την Τρίτη 01.11.2011 παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Διδακτικής Φυσικών Επιστημών η διαδραστική εκπαιδευτική προσέγγιση των Εκπαιδευτικών Διαδρομών με βάση το ανακαλυπτικό μοντέλο, που έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο του Natural Europe.

Στην ημερίδα, που έλαβε χώρα στο ΠΕΚ Ηρακλείου, συμμετείχαν πάνω από 80 εκπαιδευτικοί Φυσικών Επιστημών Β/θμιας Εκπαίδευσης (κλάδου ΠΕ4). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν το σχεδιασμό εκπαιδευτικών διαδρομών ως μέσο ολοκληρωμένης προσέγγισης ενός θέματος σε συσχέτιση με το Αναλυτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μία πρότυπη εκπαιδευτική διαδρομή για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και τα οικοσυστήματα της περιοχής του Ηρακλείου, με τη βοήθεια εφαρμογών προσαρμοσμένων για χρήση μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η Εκπαιδευτική Διαδρομή ως προσέγγιση συνδέει άμεσα το σχολείο με το μουσείο και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εκπαιδευτικά μέσα που προσφέρουν τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία.


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Αστροβραδιά 13.10.2011 στην ΕΑ



Εχθές πραγματοποιήθηκε στο αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής η δεύτερη αστροβραδιά της φετινής σχολικής χρονιάς όπου πολλοί μικροί και μεγάλοι φίλοι έδωσαν το παρόν. 


Την τιμητική του είχε ο αστεροειδής Γανυμήδης (1036) ο οποίος εξαιτίας της μεγάλης εκκεντρότητας της τροχιάς του περνά μέσα από την τροχιά του πλανήτη Άρη, αλλά δεν πλησιάζει ποτέ τη Γη περισσότερο από 32 εκατομμύρια χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ποτέ ορατός με γυμνό μάτι στους γήινους ουρανούς.


Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν  τον πλανήτη Δία και τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του:  Ιώ,  Ευρώπη,  Γανυμήδη και Καλλιστώ ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση της σελήνης η οποία ήταν φωτισμένη σε ποσοστό 97%.













Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Συνδέοντας τα πανεπιστημιακά εργαστήρια με τη σχολική τάξη


Το έργο UniSchooLabS στοχεύει στη βελτίωση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στην Ευρώπη προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας  σε αυτά πρόσβαση σε απομακρυσμένα και εικονικά επιστημονικά εργαστήρια μέσω διαδικτύου και κινητών συσκευών. Οι χρήστες χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν πειράματα εξ’ αποστάσεως, δηλαδή, να κάνουν πραγματικά πειράματα είτε μέσω εικονικού εξοπλισμού είτε με εξοπλισμό που βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία από τη δική τους, χωρίς να έχουν άμεση επαφή με τον αυτόν.
Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί μια εργαλειοθήκη η οποία περιλαμβάνει κατάλογο με μια σειρά από απομακρυσμένα/εικονικά εργαστήρια, οδηγούς εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς και μαθητές, εργαλείο επεξεργασίας του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και ηλεκτρονικού τετραδίου εργαστηρίου. Η αξιολόγησης της εργαλειοθήκης του UniSchooLabS θα γίνει με την εμπλοκή δέκα (10) πιλοτικών σχολείων από τη Γερμανία, την Αυστρία την Ιταλία και την Ελλάδα, τα οποία θα δοκιμάσουν και θα αξιολογήσουν την εργαλειοθήκη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του έργου:


Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Μαθητικός Διαγωνισμός Πειραμάτων Χημείας




Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συντονιστών του Διεθνούς Έτους Χημείας 2011, η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν Πανελλήνιο Διαγωνισμό πειραμάτων Χημείας για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο με τίτλο «Ερευνώ και Ανακαλύπτω: Μικροί Ερευνητές σε Δράση». Ο Διαγωνισμός υποστηρίζεται και από την Ένωση Ελλήνων Χημικών.


Χρήσιμες ημερομηνίες

30 Οκτωβρίου 2011
Λήξη προθεσμίας υποβολής της πλήρους εργασίας (1η φάση του διαγωνισμού)
26 & 27 Νοεμβρίου2011
Παρουσίαση των βραβευμένων εργασιών στο πλαίσιο διημερίδας που θα διοργανωθεί στην Αθήνα.


Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, δείτε εδώ.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Στιγμές από τα καλοκαιρινά σχολεία στο Ηράκλειο

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και τα 4 θερινά σχολεία που πραγματοποιήθηκαν 3-8 Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης, από την Ελληνογερμανική Αγωγή και το τμήμα Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ανάμεσα στις κύριες συνεδρίες του κάθε θερινού σχολείου, οι συμμετέχοντες και των τεσσάρων είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως την παρατήρηση της χρωμόσφαιρας του Ήλιου, κατασκευή τηλεσκοπίων επίσκεψη στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης καθώς και στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα.


Παρατήρηση του Ήλιου 




Κατασκευή Galileoscopes και βραδινή παρατήρηση







Επίσκεψη στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα και στο χωριό Ανώγεια









Επίσκεψη στο μουσείο Φυσική Ιστορίας Κρήτης







Αποχαιρετιστήριο Δείπνο


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

EDEN Open Classroom Conference «Never Waste a Crisis! - Inclusive Excellence, Innovative Technologies and Transformed Schools as Autonomous Learning Organisations», 27-29 Οκτωβρίου 2011, Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή

Εν μέσω μιας οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης που πλήττει τον κόσμο και κορυφώνεται στην Ελλάδα, η στροφή σε μια ουσιαστική και ποιοτική Παιδεία φαίνεται να αποτελεί τη μόνη ίσως ελπίδα, το μόνο μέσο για να ανατραπεί το σκηνικό απογοήτευσης και απαξίωσης θεσμών και αξιών που κυριαρχεί. Η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για να επικεντρώσουμε ξανά το ενδιαφέρον μας σε βασικές αρχές και αξίες που σήμερα απουσιάζουν από την κοινωνία μας. Στη νέα πραγματικότητα ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει ο σχολικός θεσμός κρίνονται αναγκαίες για προετοιμάσουμε τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν το ρόλο του υπεύθυνου πολίτη: ενός πολίτη που συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, αναπτύσσει αυτόνομη δράση, συλλογικό και κοινωνικό πνεύμα, περιβαλλοντική συνείδηση και ταυτόχρονα διέπεται από ανθρωπιστικές αξίες, σεβασμό στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχολείο επιχειρεί ένα άνοιγμα στην κοινωνία, αφουγκράζεται τα μηνύματα της εποχής και συντονίζεται ανάλογα, υιοθετώντας σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, πρωτοποριακές ιδέες και τεχνολογικές εφαρμογές.  

Τα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή, με γνώμονα την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης, φιλοξενούν τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου το οποίο εστιάζει στη συμβολή της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου του 2011 στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων στην Παλλήνη Αττικής, αποτελώντας το φετινό Open Classroom Conference, το οποίο διοργανώνεται από το European Distance and e-Learning Network (EDEN) κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης. Το συνέδριο παρουσιάζει τις πιο καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ενισχύει την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την ελληνική εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα να καταθέσει τις απόψεις της και να τις παρουσιάσει στους συνέδρους σε μορφή ανακοίνωσης ή εργαστηριακής συνεδρίας, με την υποβολή σχετικής περίληψης στην επιτροπή του EDEN. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής εργασίας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου στο http://www.eden-online.org/eden-events/autumn-conference.html
Προθεσμία υποβολής εργασίας: 15 Σεπτεμβρίου 2011

Με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων εκπαιδευτικών, τη στήριξη και την παροχή ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης στην εκπαιδευτική κοινότητα, η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συμφωνία με το δίκτυο EDEN, δίνει τη δυνατότητα σε 60 εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο συνέδριο χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής. Επίσης θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονη μετάφραση (από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και αντίστροφα), ώστε να μπορούν να  παρακολουθήσουν και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί.
Μερικά λόγια για το EDEN
Το EDEN (http://www.eden-online.org) αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που απαρτίζεται από περισσότερα από 1,000 μεμονωμένα μέλη και σχεδόν 200 εκπαιδευτικούς οργανισμούς ευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο υποστηρίζει την Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι δράσεις του δικτύου περιλαμβάνουν την οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, ανάμεσα στα οποία το Open Classroom Conference, το οποίο εστιάζει στη σχολική εκπαίδευση και στη δια βίου κατάρτιση των σχολικών λειτουργών.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αποστέλλετε το έντυπο που είναι διαθέσιμο στο http://www.ea.gr/ep/eden2011/EDEN2011.doc στην κυρία Άννα Ζωάκου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση azoakou@ea.gr, ή στο fax 210 6032554. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8176791. Στις δηλώσεις για δωρεάν συμμετοχή θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι 60 πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Βραδιές Αστρονομίας στο Αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής

  
Με χαρά σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα για τις αστεροβραδιές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Οι αστροβραδιές είναι ανοικτές προς το κοινό. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα και τα ουράνια αντικείμενα που θα δούμε με το καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο MEADE LX200R διαμέτρου 16" (40cm), καθώς και τα φορητά τηλεσκόπια της Ελληνογερμανικής Αγωγής.


Αστροβραδιά 9 Ιουνίου 2011 


Ο Κρόνος

Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του, οι οποίοι εμφανίζονται όχι με τη συνήθη κλίση τους, αλλά σχεδόν ως μια γραμμή. Αυτήν την εποχή, ως αποτέλεσμα της σχετικής θέσης αυτής του Κρόνου ως προς τον Ήλιο και τη Γη, το επίπεδο των δακτυλίων και τροχιάς των δορυφόρων του εμφανίζεται σχεδόν σε προφίλ.


Η Σελήνη στις 9 Ιουνίου
Θα παρατηρήσουμε κρατήρες και οροσειρές στη Σελήνη, η οποία είναι σε φάση 58%.
Σε απόσταση 80 ετών φωτός από τον Ήλιο, το Πολλαπλό σύστημα αστέρων Μιζάρ και Αλκόρ βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Τα δύο αυτά άστρα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά το τηλεσκόπιο αποκαλύπτει 4 άστρα.
 



Εύρεση Πολικού Αστέρα – Προσανατολισμός

Πολλαπλό σύστημα αστέρων
Μιζάρ και Αλκόρ
Εύρεση Πολικού Αστέρα





Από τα δύο λαμπρά αστέρια – δείκτες της Μεγάλης Άρκτου (βλ. σχήμα) προεκτείνοντας σε μια νοητή ευθεία οδηγούμαστε στον Πολικό Αστέρα (Polaris) που ορίζει το γεωγραφικό Βορρά. Ο Πολικός είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.


Αστροβραδιά 23 Ιουνίου 2011


Ο πλανήτης Κρόνος

Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του. Οι θέσεις των δορυφόρων του αλλάζουν συνεχώς, καθώς περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη.

Η Σελήνη δε θα φωτίζει τον βραδινό ουρανό, καθώς ανατέλει στις 01:17 της επομένης.




Ο αστερισμός του Ηρακλή
Στον αστερισμό του Ηρακλή θα παρατηρήσουμε το σφαιρωτό σμήνος M13, το πιο εντυπωσιακό σφαιρωτό σμήνος στον ουρανό του Β. Ημισφαιρίου.  Πρόκειται για μια σφαιρική συγκέντρωση - πυκνή στο κέντρο, αραιότερη στην περιφέρεια - πάρα πολλών αστέρων, με συνολική μάζα ισοδύναμη 500.000 ηλιακών μαζών. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ένα μικρότερο σφαιρωτό σμήνος, το M 92.
Τα σφαιρωτά σμήνη έχουν βαρυτική συνοχή: τα άστρα τους περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας, στον πυρήνα του σμήνους.



Το Μέγα Σφαιρωτό Σμήνος
 του Ηρακλέους, Μ13
Το σφαιρωτό σμήνος Μ92,
στον αστερισμό του Ηρακλή
.









Αστροβραδιά 30 Ιουνίου 2011


Ο Κρόνος
Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του. Οι θέσεις των δορυφόρων του έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατήρησης και απόψε θα παρατηρήσουμε τη Ρέα και τον Εγκέλαδο από την άλλη πλευρά του πλανήτη. 







Ο τετραπλός αστέρας ε-Λύρας

Ο ε-Λύρας. Σε απόσταση 160 έτη φωτός από τον Ήλιο μας, είναι ένα τετραπλό σύστημα αστέρων που αποτελείται από δύο αστρικά ζεύγη σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι αστέρες του κάθε ζεύγους έχουν περίοδο γύρω στα 1.000 έτη, ενώ τα δύο ζεύγη περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας του συστήματος με περίοδο τουλάχιστον 500.000 έτη.












Ο πολλαπλός αστέρας
 Cor Caroli (a-Θηρευτικών Κύνων)

Ο Cor Caroli. Σε απόσταση 110 ε.φ.,  είναι ένα διπλό σύστημα αστέρων, με περίοδο τουλάχιστον 7.900 έτη. Ο φωτεινότερος αστέρας διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά μαγνητικό πεδία που έχουν ανιχνευθεί σε αστέρες και παρουσιάζει εξωτικά στοιχεία στην ατμόσφαιρά του.







Ο αστερισμός της Λύρας

Ο αστερισμός της Λύρας είναι μικρός σε μέγεθος, όμως ξεχωρίζει για τα λαμπρά αστέρια του, σε διάταξη πλάγιου παραλληλόγραμμου. Ο λαμπρότερος αστέρας της, ο Βέγας ή α-Λύρας, είναι από τους λαμπρότερους του ουρανού. 








Πλανητικό Νεφέλωμα «Δαχτυλίδι»
M 57, στη Λύρα
Το πλανητικό νεφέλωμα Μ57 στον αστερισμό της Λύρας, είναι ένα αστέρι στα τελευταία στάδια της ζωής του. Έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φάση της Κύριας Ακολουθίας, και έχοντας περάσει και από το στάδιο του Ερυθρού Γίγαντα, έχει απομείνει πλέον μόνον ο γυμνός αστρικός πυρήνας, δηλαδή ένας Λευκός Νάνος. Ο δακτυλιοειδής σχηματισμός είναι τα αέρια που έχουν σταδιακά αποβληθεί από την επιφάνεια του πρώην αστεριού, που τώρα αργοσβήνει ψυχόμενο.




Αστροβραδιά 7 Ιουλίου 2011 

Ο Κρόνος στις 7 Ιουλίου

Η Σελήνη στις 7 Ιουλίου θα είναι σε φάση πρώτου τετάρτου.

Ο Κρόνος δεσπόζει ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού της Παρθένου. Πολύ κοντά στον πλανήτη, θα παρατηρήσουμε το διπλό αστέρα Porrima (γ-Παρθένου).

Η Σελήνη στις 7 Ιουλίου



Ο αστερισμός του Κύκνου είναι από τους πιο όμορφους αστερισμούς, με λαμπρά άστρα, που οι σχετικές θέσεις τους θυμίζουν το σχήμα ενός ιπτάμενου κύκνου. Ο λαμπρότερος αστέρας του είναι ο Deneb (α-Κύκνου). Ο  β-Κύκνου (αραβική ονομασία Albireo) είναι διπλός αστέρας. Τα δύο άστρα εμφανίζουν έντονη χρωματική αντίθεση, το ένα είναι γαλαζοπράσινο και το άλλο πορτοκαλί.
Ο αστερισμός του Κύκνου





Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Οι νικητές του διαγωνισμού καλύτερης εκπαιδευτικής δραστηριότητας


Με χαρά θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τους νικητές του διαγωνισμού για τη καλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα:

Open Science Resources
Κίτσου Αλεξάνδρα        Ταξίδι στο διάστημα
Λεόντιος Αθανάσιος      Πυκνότητα και καταστάσεις ύλης
Παπανδρέου Χρήστος    Η αρχή του κινηματογράφου
           

Natural Europe
Φίλη Κατερίνα              Υγιεινή Διατροφή


(Από Κρήτη)
Παντελάκη                  Βιοποικιλότητα              
Κελεφιώτης Δημήτρης   Το ποτάμι της ζωής      
   

Pathway
Αναστασάκης Νικόλαος                 Ο Εγκέλαδος


Οι εκπαιδευτικοί που επιλέχθηκαν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια στη χρήση ψηφιακών βιβλιοθηκών και στη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με ψηφιακό υλικό που θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου 2011. 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στις ιστοσελίδες των θερινών σχολείων: