Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Βραδιές Αστρονομίας στο Αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής

  
Με χαρά σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα για τις αστεροβραδιές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Οι αστροβραδιές είναι ανοικτές προς το κοινό. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα και τα ουράνια αντικείμενα που θα δούμε με το καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο MEADE LX200R διαμέτρου 16" (40cm), καθώς και τα φορητά τηλεσκόπια της Ελληνογερμανικής Αγωγής.


Αστροβραδιά 9 Ιουνίου 2011 


Ο Κρόνος

Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του, οι οποίοι εμφανίζονται όχι με τη συνήθη κλίση τους, αλλά σχεδόν ως μια γραμμή. Αυτήν την εποχή, ως αποτέλεσμα της σχετικής θέσης αυτής του Κρόνου ως προς τον Ήλιο και τη Γη, το επίπεδο των δακτυλίων και τροχιάς των δορυφόρων του εμφανίζεται σχεδόν σε προφίλ.


Η Σελήνη στις 9 Ιουνίου
Θα παρατηρήσουμε κρατήρες και οροσειρές στη Σελήνη, η οποία είναι σε φάση 58%.
Σε απόσταση 80 ετών φωτός από τον Ήλιο, το Πολλαπλό σύστημα αστέρων Μιζάρ και Αλκόρ βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Τα δύο αυτά άστρα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά το τηλεσκόπιο αποκαλύπτει 4 άστρα.
 



Εύρεση Πολικού Αστέρα – Προσανατολισμός

Πολλαπλό σύστημα αστέρων
Μιζάρ και Αλκόρ
Εύρεση Πολικού Αστέρα





Από τα δύο λαμπρά αστέρια – δείκτες της Μεγάλης Άρκτου (βλ. σχήμα) προεκτείνοντας σε μια νοητή ευθεία οδηγούμαστε στον Πολικό Αστέρα (Polaris) που ορίζει το γεωγραφικό Βορρά. Ο Πολικός είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.


Αστροβραδιά 23 Ιουνίου 2011


Ο πλανήτης Κρόνος

Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του. Οι θέσεις των δορυφόρων του αλλάζουν συνεχώς, καθώς περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη.

Η Σελήνη δε θα φωτίζει τον βραδινό ουρανό, καθώς ανατέλει στις 01:17 της επομένης.




Ο αστερισμός του Ηρακλή
Στον αστερισμό του Ηρακλή θα παρατηρήσουμε το σφαιρωτό σμήνος M13, το πιο εντυπωσιακό σφαιρωτό σμήνος στον ουρανό του Β. Ημισφαιρίου.  Πρόκειται για μια σφαιρική συγκέντρωση - πυκνή στο κέντρο, αραιότερη στην περιφέρεια - πάρα πολλών αστέρων, με συνολική μάζα ισοδύναμη 500.000 ηλιακών μαζών. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ένα μικρότερο σφαιρωτό σμήνος, το M 92.
Τα σφαιρωτά σμήνη έχουν βαρυτική συνοχή: τα άστρα τους περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας, στον πυρήνα του σμήνους.



Το Μέγα Σφαιρωτό Σμήνος
 του Ηρακλέους, Μ13
Το σφαιρωτό σμήνος Μ92,
στον αστερισμό του Ηρακλή
.









Αστροβραδιά 30 Ιουνίου 2011


Ο Κρόνος
Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του. Οι θέσεις των δορυφόρων του έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατήρησης και απόψε θα παρατηρήσουμε τη Ρέα και τον Εγκέλαδο από την άλλη πλευρά του πλανήτη. 







Ο τετραπλός αστέρας ε-Λύρας

Ο ε-Λύρας. Σε απόσταση 160 έτη φωτός από τον Ήλιο μας, είναι ένα τετραπλό σύστημα αστέρων που αποτελείται από δύο αστρικά ζεύγη σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι αστέρες του κάθε ζεύγους έχουν περίοδο γύρω στα 1.000 έτη, ενώ τα δύο ζεύγη περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας του συστήματος με περίοδο τουλάχιστον 500.000 έτη.












Ο πολλαπλός αστέρας
 Cor Caroli (a-Θηρευτικών Κύνων)

Ο Cor Caroli. Σε απόσταση 110 ε.φ.,  είναι ένα διπλό σύστημα αστέρων, με περίοδο τουλάχιστον 7.900 έτη. Ο φωτεινότερος αστέρας διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά μαγνητικό πεδία που έχουν ανιχνευθεί σε αστέρες και παρουσιάζει εξωτικά στοιχεία στην ατμόσφαιρά του.







Ο αστερισμός της Λύρας

Ο αστερισμός της Λύρας είναι μικρός σε μέγεθος, όμως ξεχωρίζει για τα λαμπρά αστέρια του, σε διάταξη πλάγιου παραλληλόγραμμου. Ο λαμπρότερος αστέρας της, ο Βέγας ή α-Λύρας, είναι από τους λαμπρότερους του ουρανού. 








Πλανητικό Νεφέλωμα «Δαχτυλίδι»
M 57, στη Λύρα
Το πλανητικό νεφέλωμα Μ57 στον αστερισμό της Λύρας, είναι ένα αστέρι στα τελευταία στάδια της ζωής του. Έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φάση της Κύριας Ακολουθίας, και έχοντας περάσει και από το στάδιο του Ερυθρού Γίγαντα, έχει απομείνει πλέον μόνον ο γυμνός αστρικός πυρήνας, δηλαδή ένας Λευκός Νάνος. Ο δακτυλιοειδής σχηματισμός είναι τα αέρια που έχουν σταδιακά αποβληθεί από την επιφάνεια του πρώην αστεριού, που τώρα αργοσβήνει ψυχόμενο.




Αστροβραδιά 7 Ιουλίου 2011 

Ο Κρόνος στις 7 Ιουλίου

Η Σελήνη στις 7 Ιουλίου θα είναι σε φάση πρώτου τετάρτου.

Ο Κρόνος δεσπόζει ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού της Παρθένου. Πολύ κοντά στον πλανήτη, θα παρατηρήσουμε το διπλό αστέρα Porrima (γ-Παρθένου).

Η Σελήνη στις 7 Ιουλίου



Ο αστερισμός του Κύκνου είναι από τους πιο όμορφους αστερισμούς, με λαμπρά άστρα, που οι σχετικές θέσεις τους θυμίζουν το σχήμα ενός ιπτάμενου κύκνου. Ο λαμπρότερος αστέρας του είναι ο Deneb (α-Κύκνου). Ο  β-Κύκνου (αραβική ονομασία Albireo) είναι διπλός αστέρας. Τα δύο άστρα εμφανίζουν έντονη χρωματική αντίθεση, το ένα είναι γαλαζοπράσινο και το άλλο πορτοκαλί.
Ο αστερισμός του Κύκνου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου