Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

EDEN Open Classroom Conference «Never Waste a Crisis! - Inclusive Excellence, Innovative Technologies and Transformed Schools as Autonomous Learning Organisations», 27-29 Οκτωβρίου 2011, Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή

Εν μέσω μιας οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης που πλήττει τον κόσμο και κορυφώνεται στην Ελλάδα, η στροφή σε μια ουσιαστική και ποιοτική Παιδεία φαίνεται να αποτελεί τη μόνη ίσως ελπίδα, το μόνο μέσο για να ανατραπεί το σκηνικό απογοήτευσης και απαξίωσης θεσμών και αξιών που κυριαρχεί. Η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για να επικεντρώσουμε ξανά το ενδιαφέρον μας σε βασικές αρχές και αξίες που σήμερα απουσιάζουν από την κοινωνία μας. Στη νέα πραγματικότητα ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει ο σχολικός θεσμός κρίνονται αναγκαίες για προετοιμάσουμε τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν το ρόλο του υπεύθυνου πολίτη: ενός πολίτη που συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, αναπτύσσει αυτόνομη δράση, συλλογικό και κοινωνικό πνεύμα, περιβαλλοντική συνείδηση και ταυτόχρονα διέπεται από ανθρωπιστικές αξίες, σεβασμό στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχολείο επιχειρεί ένα άνοιγμα στην κοινωνία, αφουγκράζεται τα μηνύματα της εποχής και συντονίζεται ανάλογα, υιοθετώντας σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, πρωτοποριακές ιδέες και τεχνολογικές εφαρμογές.  

Τα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή, με γνώμονα την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης, φιλοξενούν τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου το οποίο εστιάζει στη συμβολή της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου του 2011 στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων στην Παλλήνη Αττικής, αποτελώντας το φετινό Open Classroom Conference, το οποίο διοργανώνεται από το European Distance and e-Learning Network (EDEN) κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης. Το συνέδριο παρουσιάζει τις πιο καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ενισχύει την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την ελληνική εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα να καταθέσει τις απόψεις της και να τις παρουσιάσει στους συνέδρους σε μορφή ανακοίνωσης ή εργαστηριακής συνεδρίας, με την υποβολή σχετικής περίληψης στην επιτροπή του EDEN. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής εργασίας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου στο http://www.eden-online.org/eden-events/autumn-conference.html
Προθεσμία υποβολής εργασίας: 15 Σεπτεμβρίου 2011

Με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων εκπαιδευτικών, τη στήριξη και την παροχή ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης στην εκπαιδευτική κοινότητα, η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συμφωνία με το δίκτυο EDEN, δίνει τη δυνατότητα σε 60 εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο συνέδριο χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής. Επίσης θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονη μετάφραση (από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και αντίστροφα), ώστε να μπορούν να  παρακολουθήσουν και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί.
Μερικά λόγια για το EDEN
Το EDEN (http://www.eden-online.org) αποτελεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που απαρτίζεται από περισσότερα από 1,000 μεμονωμένα μέλη και σχεδόν 200 εκπαιδευτικούς οργανισμούς ευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο υποστηρίζει την Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι δράσεις του δικτύου περιλαμβάνουν την οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, ανάμεσα στα οποία το Open Classroom Conference, το οποίο εστιάζει στη σχολική εκπαίδευση και στη δια βίου κατάρτιση των σχολικών λειτουργών.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αποστέλλετε το έντυπο που είναι διαθέσιμο στο http://www.ea.gr/ep/eden2011/EDEN2011.doc στην κυρία Άννα Ζωάκου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση azoakou@ea.gr, ή στο fax 210 6032554. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8176791. Στις δηλώσεις για δωρεάν συμμετοχή θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι 60 πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Βραδιές Αστρονομίας στο Αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής

  
Με χαρά σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα για τις αστεροβραδιές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Οι αστροβραδιές είναι ανοικτές προς το κοινό. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα και τα ουράνια αντικείμενα που θα δούμε με το καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο MEADE LX200R διαμέτρου 16" (40cm), καθώς και τα φορητά τηλεσκόπια της Ελληνογερμανικής Αγωγής.


Αστροβραδιά 9 Ιουνίου 2011 


Ο Κρόνος

Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του, οι οποίοι εμφανίζονται όχι με τη συνήθη κλίση τους, αλλά σχεδόν ως μια γραμμή. Αυτήν την εποχή, ως αποτέλεσμα της σχετικής θέσης αυτής του Κρόνου ως προς τον Ήλιο και τη Γη, το επίπεδο των δακτυλίων και τροχιάς των δορυφόρων του εμφανίζεται σχεδόν σε προφίλ.


Η Σελήνη στις 9 Ιουνίου
Θα παρατηρήσουμε κρατήρες και οροσειρές στη Σελήνη, η οποία είναι σε φάση 58%.
Σε απόσταση 80 ετών φωτός από τον Ήλιο, το Πολλαπλό σύστημα αστέρων Μιζάρ και Αλκόρ βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Τα δύο αυτά άστρα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά το τηλεσκόπιο αποκαλύπτει 4 άστρα.
 



Εύρεση Πολικού Αστέρα – Προσανατολισμός

Πολλαπλό σύστημα αστέρων
Μιζάρ και Αλκόρ
Εύρεση Πολικού Αστέρα





Από τα δύο λαμπρά αστέρια – δείκτες της Μεγάλης Άρκτου (βλ. σχήμα) προεκτείνοντας σε μια νοητή ευθεία οδηγούμαστε στον Πολικό Αστέρα (Polaris) που ορίζει το γεωγραφικό Βορρά. Ο Πολικός είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.


Αστροβραδιά 23 Ιουνίου 2011


Ο πλανήτης Κρόνος

Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του. Οι θέσεις των δορυφόρων του αλλάζουν συνεχώς, καθώς περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη.

Η Σελήνη δε θα φωτίζει τον βραδινό ουρανό, καθώς ανατέλει στις 01:17 της επομένης.




Ο αστερισμός του Ηρακλή
Στον αστερισμό του Ηρακλή θα παρατηρήσουμε το σφαιρωτό σμήνος M13, το πιο εντυπωσιακό σφαιρωτό σμήνος στον ουρανό του Β. Ημισφαιρίου.  Πρόκειται για μια σφαιρική συγκέντρωση - πυκνή στο κέντρο, αραιότερη στην περιφέρεια - πάρα πολλών αστέρων, με συνολική μάζα ισοδύναμη 500.000 ηλιακών μαζών. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ένα μικρότερο σφαιρωτό σμήνος, το M 92.
Τα σφαιρωτά σμήνη έχουν βαρυτική συνοχή: τα άστρα τους περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας, στον πυρήνα του σμήνους.



Το Μέγα Σφαιρωτό Σμήνος
 του Ηρακλέους, Μ13
Το σφαιρωτό σμήνος Μ92,
στον αστερισμό του Ηρακλή
.









Αστροβραδιά 30 Ιουνίου 2011


Ο Κρόνος
Αρχικά θα παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του. Οι θέσεις των δορυφόρων του έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατήρησης και απόψε θα παρατηρήσουμε τη Ρέα και τον Εγκέλαδο από την άλλη πλευρά του πλανήτη. 







Ο τετραπλός αστέρας ε-Λύρας

Ο ε-Λύρας. Σε απόσταση 160 έτη φωτός από τον Ήλιο μας, είναι ένα τετραπλό σύστημα αστέρων που αποτελείται από δύο αστρικά ζεύγη σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Οι αστέρες του κάθε ζεύγους έχουν περίοδο γύρω στα 1.000 έτη, ενώ τα δύο ζεύγη περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας του συστήματος με περίοδο τουλάχιστον 500.000 έτη.












Ο πολλαπλός αστέρας
 Cor Caroli (a-Θηρευτικών Κύνων)

Ο Cor Caroli. Σε απόσταση 110 ε.φ.,  είναι ένα διπλό σύστημα αστέρων, με περίοδο τουλάχιστον 7.900 έτη. Ο φωτεινότερος αστέρας διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά μαγνητικό πεδία που έχουν ανιχνευθεί σε αστέρες και παρουσιάζει εξωτικά στοιχεία στην ατμόσφαιρά του.







Ο αστερισμός της Λύρας

Ο αστερισμός της Λύρας είναι μικρός σε μέγεθος, όμως ξεχωρίζει για τα λαμπρά αστέρια του, σε διάταξη πλάγιου παραλληλόγραμμου. Ο λαμπρότερος αστέρας της, ο Βέγας ή α-Λύρας, είναι από τους λαμπρότερους του ουρανού. 








Πλανητικό Νεφέλωμα «Δαχτυλίδι»
M 57, στη Λύρα
Το πλανητικό νεφέλωμα Μ57 στον αστερισμό της Λύρας, είναι ένα αστέρι στα τελευταία στάδια της ζωής του. Έχοντας διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φάση της Κύριας Ακολουθίας, και έχοντας περάσει και από το στάδιο του Ερυθρού Γίγαντα, έχει απομείνει πλέον μόνον ο γυμνός αστρικός πυρήνας, δηλαδή ένας Λευκός Νάνος. Ο δακτυλιοειδής σχηματισμός είναι τα αέρια που έχουν σταδιακά αποβληθεί από την επιφάνεια του πρώην αστεριού, που τώρα αργοσβήνει ψυχόμενο.




Αστροβραδιά 7 Ιουλίου 2011 

Ο Κρόνος στις 7 Ιουλίου

Η Σελήνη στις 7 Ιουλίου θα είναι σε φάση πρώτου τετάρτου.

Ο Κρόνος δεσπόζει ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού της Παρθένου. Πολύ κοντά στον πλανήτη, θα παρατηρήσουμε το διπλό αστέρα Porrima (γ-Παρθένου).

Η Σελήνη στις 7 Ιουλίου



Ο αστερισμός του Κύκνου είναι από τους πιο όμορφους αστερισμούς, με λαμπρά άστρα, που οι σχετικές θέσεις τους θυμίζουν το σχήμα ενός ιπτάμενου κύκνου. Ο λαμπρότερος αστέρας του είναι ο Deneb (α-Κύκνου). Ο  β-Κύκνου (αραβική ονομασία Albireo) είναι διπλός αστέρας. Τα δύο άστρα εμφανίζουν έντονη χρωματική αντίθεση, το ένα είναι γαλαζοπράσινο και το άλλο πορτοκαλί.
Ο αστερισμός του Κύκνου





Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Οι νικητές του διαγωνισμού καλύτερης εκπαιδευτικής δραστηριότητας


Με χαρά θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τους νικητές του διαγωνισμού για τη καλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα:

Open Science Resources
Κίτσου Αλεξάνδρα        Ταξίδι στο διάστημα
Λεόντιος Αθανάσιος      Πυκνότητα και καταστάσεις ύλης
Παπανδρέου Χρήστος    Η αρχή του κινηματογράφου
           

Natural Europe
Φίλη Κατερίνα              Υγιεινή Διατροφή


(Από Κρήτη)
Παντελάκη                  Βιοποικιλότητα              
Κελεφιώτης Δημήτρης   Το ποτάμι της ζωής      
   

Pathway
Αναστασάκης Νικόλαος                 Ο Εγκέλαδος


Οι εκπαιδευτικοί που επιλέχθηκαν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια στη χρήση ψηφιακών βιβλιοθηκών και στη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με ψηφιακό υλικό που θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου 2011. 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στις ιστοσελίδες των θερινών σχολείων: