Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συζητώντας για την επιστήμη σε ένα café




Στο σημερινό κόσμο των ραγδαίων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων, ο δημόσιος λόγος και διάλογος για την επιστήμη και την τεχνολογία είναι απαραίτητο να γίνεται με έναν τρόπο που δε θα αποκλείει κανέναν πολίτη, ανεξάρτητα από το βαθμό της εξοικείωσής του με τον επιστημονικό κόσμο. Είναι απαραίτητο για όλους μας να κατανοούμε το ρόλο που παίζουν η επιστήμη και η τεχνολογία στη ζωή μας, να παίρνουμε θέση στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν, να ενημερωνόμαστε για όσα συμβαίνουν στα επιστημονικά εργαστήρια και στα ερευνητικά κέντρα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αντλεί η επιστήμη υποστήριξη και «νέο αίμα» από την κοινωνία, για να συνεχίσει το συναρπαστικό ταξίδι του ανθρώπου στη γνώση.

Ένας από τους πιο πρωτότυπους τρόπους που έχει εφεύρει η επιστημονική κοινότητα για να προσεγγίσει το ευρύ κοινό, είναι τα λεγόμενα «καφενεία της επιστήμης» (science cafes). Πρόκειται για δημόσιες συναντήσεις, κατά τις οποίες σε ένα χαλαρό περιβάλλον άτυπης ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών επιστήμονες και απλοί πολίτες συνδιαλέγονται για το παρόν και το μέλλον, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που ορίζουν το σημείο συνάντησης της έρευνας και της τεχνολογίας με την κοινωνία.

Η Ελληνογερμανική Αγωγή αξιοποιεί την προσέγγιση αυτή για την προαγωγή μίας νοοτροπίας φιλικής προς την επιστήμη σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Μέσα από τη συμμετοχή του σχολείου στο ευρωπαϊκό έργο SciCafe* (2009-2012), διοργανώνονται συναντήσεις και εκδηλώσεις όπου όλοι, και ιδιαίτερα οι μαθητές, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για την επιστήμη και το ρόλο της στις σύγχρονες κοινωνίες. Η συζήτηση υποστηρίζεται με τη χρήση διάφορων τεχνολογιών που είναι οικείες στο νεανικό ακροατήριο: ψηφοφορίες μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά και εξ αποστάσεως συμμετοχή μέσω του
διαδικτύου στον τρισδιάστατο εικονικό κόσμο του Second Life. Από το φθινόπωρο του 2010 οι δραστηριότητες αυτές διευρύνονται, ώστε να αποτελέσουν ξεχωριστά ορόσημα της σχολικής ζωής.

Ελάτε με τον καφέ σας (ή το χυμό σας), για να συζητήσουμε. Η επιστήμη μας αφορά όλους!

* Το έργο SciCafe είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος FP7 ‘Science in Society’ με σκοπό να διευκολύνει τις διαδικασίες δικτύωσης, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών «καφενείων της επιστήμης» σε πραγματικούς αλλά και εικονικούς χώρους, προάγοντας έτσι τη δημόσια κατανόηση και συζήτηση ζητημάτων που άπτονται της επιστήμης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.scicafe.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου